Zaterdag 13 februari Kassa – Bespaar door Bezwaar WOZ-waarde

Als je een koophuis hebt dan stuurt de gemeente in deze tijd van het jaar de WOZ-waarde. Daarin staat wat jouw huis volgens de gemeente waard is. Hoe hoger ze die waarde inschatten, hoe meer belasting je moet betalen. Maar gemeenten maken hierbij vaak fouten waardoor je teveel betaalt. En dus kun je geld besparen als je bezwaar aantekent.

Voorbeeld bezwaar de heer Witteveen
In de uitzending laat de heer Witteveen uit Den Haag zijn huis zien welke hij in 1983 heeft gekocht en nadien nooit heeft verbouwd. Alles dateert nog uit 1983 maar de onroerend goed prijzen zijn de laatste tijd sterk gestegen. In 2018 had degene nog een WOZ-waarde van € 395.000, een jaar later is het opeens € 472.000. Dat is toen na het bezwaar door een no-cure-no-pay bureau op basis van achterstallig onderhoud omlaag gegaan naar € 400.000.

De heer Witteveen geeft aan dat hij het idee heeft dat als hij zelf bezwaar had ingediend dat de gemeente Den Haag het als minder ¬¬ernstig beschouwd hebben dan als het door een bureau was ingediend. Hij is boos dat de gemeente de prijs zo sterk verhoogd heeft, het strijkt belanghebbende volstrekt tegen de haren in. Echter vorig jaar ontvang belanghebbende opnieuw een aanslag van €521.000. Opnieuw maakt het bureau namens belanghebbende bezwaar en wint de procedure, de woz-waarde wordt verlaagd naar € 405.000.

In 2021 wederom 40% stijging
Echter vorige week heeft belanghebbende weer een nieuwe aanslag voor 2021 ontvangen van maar liefst € 568.000, een stijging van 40%!
Logisch dat de heer Witteveen hiertegen bezwaar gaat maken want veel belastingen worden gebaseerd op de WOZ-waarde van je huis, bijvoorbeeld de onroerend zaakbelasting, waterschapheffing en de inkomstenbelasting. Hoe meer je huis waard is hoe hoger je belasting. Als je de woz-waarde van je huis aanvecht en naar beneden kunt krijgen kun je dus geld besparen omdat je minder belasting hoeft te betalen.

Bureaus hebben de functie van laagdrempeligheid
De heer Arjen Schep bijzonder hoogleraar in heffingen van lokale overheden, zoals de WOZ. Kassa concludeert naar aanleiding van zijn uitleg dat de gemeente dus niet bij je langskomt om de WOZ-waarde vast te stellen maar gebruikt een algoritme. En daar gaat het mis. De bureaus hebben een functie, in de zin van laagdrempelig voor degenen die minder onderlegt zijn in hoe de WOZ-waardering werkt.

Je kunt natuurlijk zelf bezwaar maken maar er zijn verschillende no-cure-no-pay bureaus die de woz-waarde van je woning voor je kunnen aanvechten. Hier betaal je als consument niets voor maar het bureau ontvangt een vergoeding van de gemeente als het bezwaar gegrond is.

Bron:
Kassa Zaterdag 13 februari 2021
BNN/VARA