Tien veelgestelde vragen

In onderstaande vragen vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen. Mocht u een andere vraag hebben neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

1. Gratis bezwaar WOZ-waarde. Is het echt gratis?

Ja, het is echt gratis. De gemeente vergoedt ons namelijk de kosten voor verrichte werkzaamheden. Volgens artikel 7:15 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) is de gemeente wettelijk verplicht de kosten, die u voor de behandeling van het bezwaar heeft moeten maken, te vergoeden wanneer u in het gelijk gesteld wordt. Deze vergoeding dekt volledig onze kosten. Wanneer het bezwaar wordt afgewezen, dan neemt WOZMeldpunt alle kosten zelf voor haar rekening. U hoeft ons dus niets te betalen. Meld u aan voor gratis bezwaar!

2. Wat verandert aan de proceskostenvergoeding in 2024?

De gemeenten vergoeden een vaste proceskostenvergoeding aan de bureaus als de WOZ-waarde wordt verlaagd. Om de bureaus te ontmoedigen heeft de overheid onze vergoeding dit jaar met 75% verlaagd. Daarnaast wordt de proceskostenvergoeding aan de klant overgemaakt in plaats van direct aan WOZMeldpunt. Kortom de overheid probeert het de bureaus moeilijk te maken. WOZMeldpunt heeft besloten door te gaan mensen met een te hoge woz-waarde te helpen. Daarom hopen wij op uw steun!

3. Hoeveel bespaar ik bij een verlaging van de WOZ-waarde?

U bespaart u al snel tot honderden euro’s per jaar. WOZMeldpunt realiseerde afgelopen jaar een gemiddelde verlaging van de WOZ-waarde van € 34.000 per woning. Uw besparing op de OZB en de inkomstenbelasting bedraagt dan bijna € 190 per jaar. Een besparing, hoe klein ook, werkt ook in de volgende jaren door. Maak direct bezwaar!

4. Wat zijn goede redenen voor een verlaging van de WOZ-waarde?

Goede redenen voor bezwaar zijn als de gemeente slecht vergelijkbare woningen heeft gebruikt of geen rekening heeft gehouden met uw specifieke redenen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:

– Een verouderde keuken en/of badkamer
– Achterstallig onderhoud (bijv. schilderwerk, lekkages, asbest)
– Onjuiste wooninhoud of perceelgrootte
– De referentiewoningen zijn slecht vergelijkbaar
– Overlast (bijv. geluidsoverlast, ligging aan drukke weg of school)
– U heeft de woning recent voor een lager bedrag gekocht

Wij houden rekening met uw redenen bij de juridische onderbouwing van uw bezwaar. Gunstige rechterlijke uitspraken bieden goede mogelijkheden voor een geslaagd bezwaar. Maak gratis bezwaar!
 

5. Is de machtiging slechts voor eenmalig gebruik?

Ja, de machtiging is slechts voor eenmalig gebruik. WOZMeldpunt gebruikt uw machtiging alleen voor de procedure tegen de WOZ-aanslag waarvoor u zich bij ons heeft aangemeld. In tegenstelling tot sommige andere bureaus wordt uw machtiging dus nooit voor toekomstige WOZ-aanslagen of andere doeleinden gebruikt!

6. Kan ik als huurder ook WOZ-bezwaar maken?

De WOZ-waarde telt voor 25% mee bij het bepalen van de maximale huur. De WOZ-waarde is dus van invloed op de maximale huurprijs van uw (sociale) huurwoning. Is uw huur te hoog dan kunt u de verhuurder vragen om de huur te verlagen. Echter u kunt alleen bezwaar tegen de WOZ-waarde maken als de huur lager is dan € 879,66 per maand. Maak gratis bezwaar!

7. Waarom niet zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

Als u gemeenten belt komt u vaak in bureaucratische belmenu’s terecht. En als u schrijft ontvangt u vaak een standaardafwijzing met verwijzing naar ingewikkelde regelgeving. WOZMeldpunt heeft veel ervaring met gemeenten en helpt u deskundig bezwaar te maken. Het scheelt u tijd en geld. Daarnaast verhoogt WOZMeldpunt aanzienlijk uw slagingskans! Meld u aan voor gratis bezwaar!

8. Waarom WOZMeldpunt en niet een ander bureau?

WOZMeldpunt richt zich uitsluitend op particulieren. Andere bureaus richten zich veelal ook op kantoren, winkels, woningbouwcorporaties, bedrijfspanden etc. Uw belang heeft bij WOZMeldpunt dus onze volledige aandacht. WOZMeldpunt is er speciaal voor de particulier!  Meld u aan voor gratis bezwaar!

9. Wanneer beslist de gemeente op mijn WOZ-bezwaar?

De gemeente moet uiterlijk voor 31 december 2024 een beslissing nemen over uw bezwaar. Daarna kan de gemeente nog uitstel aanvragen voor 6 weken. Meestal doet de gemeente uitspraak binnen enkele maanden.

10. Hoe wordt mijn WOZ-waarde berekend?

De gemeente maakt modelmatige berekeningen op basis van vergelijkbaar verkochte woningen in de buurt rond waardepeildatum. Echter de computermodellen van de gemeente houden vaak geen rekening met specifieke factoren zoals een verouderde badkamer of keuken, achterstallig onderhoud of mindere ligging van een woning. Dan wordt de WOZ-waarde van uw woning ten onrechte te hoog vastgesteld. WOZMeldpunt helpt u de juiste WOZ-waarde te bepalen.

Maak gratis bezwaar