WOZMeldpunt Nieuwsbrief 30 januari 2023

WOZ-seizoen start weer
Rond deze tijd of de komende weken ontvangt u de WOZ-beschikking van 2023. De meeste gemeenten verzenden deze tussen 27 januari 2023 en 28 februari 2023. In deze nieuwsbrief blikken we terug op WOZ-nieuws van 2022 en de verwachtingen voor 2023. Deze kunnen  invloed hebben op uw portemonnee. Lees snel verder.
Terugblik op 2022''''
Fouten door nieuwe rekenmethode WOZ-taxaties
Sinds 1 januari 2022 moesten alle gemeentes een nieuwe rekenmethode gebruiken om de WOZ-taxaties te maken. Ze rekenen niet langer met kubieke meters (m³) maar met vierkante meters (m²) . In 2023 stappen ook de laatste gemeentes hierop over. WOZMeldpunt vond in 2022 flink wat rekenfouten bij deze omzettingen. Die hebben we samen met de gemeentes gecorrigeerd, waarna veel huizen een andere WOZ-waarde bleken te hebben. Het is dan ook belangrijk dat u uw kenmerken van uw woning controleert.
''''
Foto’s van de woning opvragen is ‘not done’
Misschien heeft u de nieuwsberichten in oktober 2022 wel gezien. Veel gemeentes vroegen foto’s op van de binnenkant van alle ruimtes in de woning om zo de WOZ-waarde beter te kunnen bepalen. Dit leidde tot vragen over o.a. privacy van de bewoners.

WOZMeldpunt vindt dat foto’s van de binnenkant van de woning alleen nodig mogen zijn om achterstallig onderhoud of gedateerdheid aan te tonen. Zo hebben we in 2022 regelmatig foto’s opgevraagd bij gedateerde woningen of huizen met achterstallig onderhoud. Dit leidde vaak tot een lagere WOZ-waarde van de woning en dus een besparing.
''''
Meer verkeerd ingeschatte WOZ-waardes verwacht
De afgelopen jaren was er sprake van een verhitte woningmarkt, waarbij de huizenprijzen en dus ook de WOZ-waardes flink gestegen zijn. In de tweede helft van 2022 stabiliseerden de prijzen of daalden ze zelfs. Voor u is het dan ook belangrijk om na te kijken of deze daling wel is meegenomen in de WOZ-waardebepaling die u binnenkort ontvangt. 
''''
WOZMeldpunt bestaat 10 jaar
In januari 2023 bestaat WOZMeldpunt 10 jaar! In de afgelopen jaren hielpen we meer dan 70.000 klanten naar tevredenheid met het indienen en voeren van het WOZ-bezwaar. We zijn er trots op zoveel mensen te hebben geholpen aan een eerlijke WOZ-waarde en de bijbehorende besparingen. Ook in 2023 staan we weer voor u klaar. 

Met vriendelijke groet,
Het WOZMeldpunt Team