WOZ-waarde huizen weer omhoog, record in Amsterdam

HOLLANDSE HOOGTE | BERLINDA VAN DAM
De gemiddelde WOZ-waarde van huizen is voor het tweede jaar op rij gestegen, meldt het CBS. Op 1 januari 2017 was de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro, een stijging van 3,3 procent.

In Amsterdam, waar de huizenprijzen hard stijgen, steeg dus ook de WOZ-waarde hard. De gemiddelde WOZ-waarde was daar 290.000 euro, terwijl dat een jaar eerder nog 253.000 was.

Dat is een stijging van bijna 15 procent. Daarmee is het vorige record uit 2010 gebroken. Ook in de gemeente Utrecht en gemeenten rond Amsterdam steeg de WOZ-waarde flink meer dan het landelijke gemiddelde.

Landelijk gezien is er nog geen sprake van een record-WOZ. De landelijke gemiddelde WOZ-waarde is nog altijd bijna 11 procent lager dan het record uit 2010.

Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de omgeving. Op basis van die WOZ-waarde wordt de hoogte van de onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait bepaald.

De WOZ-waarde volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen met ongeveer een jaar vertraging. Sinds 2016 stijgt de WOZ-waarde weer, terwijl de huizenprijzen al langer aan het stijgen zijn.

Bron: NOS
9 november 2017