WOZ met 17 procent omhoog: ‘Iedere 10.000 euro WOZ-verlaging levert jaarlijkse besparing op van 50 euro’

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is fors gestegen. Gemeenten maken de komende maanden bekend wat de WOZ-waarde per woning is. ,,Controleer dat goed’’, waarschuwt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Als je huis te hoog wordt gewaardeerd, kan dat honderden euro’s belasting schelen.’’

Gemiddeld is de woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen met 17 procent gestegen op jaarbasis. Dat heeft de Waarderingskamer becijferd. Dat is opvallend, omdat de huizenprijzen de afgelopen maanden juist daalden; volgens de NVM gemiddeld in 2022 met ongeveer 6 procent. Dat er nog sprake is van een stijging, komt doordat gemeentes de WOZ-waarden voor dit jaar baseren op verkoopcijfers voor woningen rond 1 januari 2022. Voorafgaand aan die datum stegen huizen nog hard in prijs en pas later in 2022 begonnen de prijzen te zakken.

De Waarderingskamer houdt toezicht op het vaststellen van WOZ-waarden door gemeentes. De instantie benadrukt dat de daadwerkelijke stijging van de WOZ-waarde per woning en gemeente verschilt. Dat hangt ook af van het type woning en de status van het onderhoud.

Algemeen Dagblad, redactie Wonen. 19 januari 2023