NAM in beroep: ’verkoop enig juiste peilmoment’

NAM in beroep: ’verkoop enig juiste peilmoment’
8 november 2017

LEEUWARDEN – De NAM blijft erbij dat de verkoopdatum van een woning het enige betrouwbare moment is voor bepaling van waardedaling door aardbevingen in Noordoost-Groningen. Woensdag begon een tweedaagse zitting bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Groningers protesteren tijdens een werkbezoek van Mark Rutte.
NAM spande de beroepszaak aan. De gaswinner staat tegenover Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en twaalf woningcorporaties. De NAM is het oneens met de uitspraak van de rechtbank in Assen. Die oordeelde in 2015 dat de NAM direct moet compenseren.

De NAM wil schade pas bij de verkoop van een woning vergoeden en alleen in individuele gevallen een uitzondering maken. Maar veel gedupeerden hebben moeite om hun huis te verkopen, aldus WAG. En mensen die hun huis niet willen verkopen, zouden in dat geval niet voor een vergoeding in aanmerking komen.

Het bedrijf vindt dat het voldoende tegenprestaties levert. Zo werd de gasproductie sinds augustus 2012 met de helft teruggebracht en is er een waardevermeerderingsregeling van kracht. De maatregelen hebben volgens de NAM een positieve invloed gehad op de woningwaarde.

De NAM wijst ook naar onderzoeken, onder andere van het CBS en TU Delft, die aangeven dat de gemiddelde waardedaling in de meeste gemeenten „beperkt is tot hoogstens enkele procenten” en dat in het aardbevingsgebied sinds 2015 het vertrouwen in de woningmarkt is toegenomen.

De NAM wil het vergoeden van schade onnodig ingewikkeld maken, stelt de WAG. De stichting verlangt ook in hoger beroep een „ruimhartige regeling.” Door al voor verkoop van een woning een vergoeding uit te keren, zou veel onzekerheid bij gedupeerden worden voorkomen.

De onzekerheid wordt gevoed door een blijvend groot risico op aardbevingen ondanks de genomen maatregelen, aldus de WAG. Dit zou blijken uit meerdere onderzoeken. Het risico op schade heeft in de ogen van de WAG „de woningmarkt in het aardbevingsgebied besmet en een waardedrukkend effect.”

Bron: De Telegraaf
9 november 2017