Minder WOZ bezwaren? Juist meer!

Volgens de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen maken huiseigenaren veel minder bezwaar tegen de WOZ-waarde van hun woning dan in voorgaande jaren. Grote gemeenten spreken tegen het NOS-Journaal van 23 maart 2015 van 10 tot 35 procent minder bezwaren in vergelijking met 2014.

Echter de ervaring van WOZMeldpunt is dat juist meer mensen bezwaar tegen hun WOZ-waarde maken. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van een aantal belastingen vastgesteld. Bij een lagere WOZ-waarde hoeft er bijvoorbeeld minder ozb te worden betaald.

Het maken van bezwaar bespaart tot honderden euro’s op OZB, waterschapsheffingen en inkomstenbelasting (middels het eigen woningforfait).

Niet sneller tevreden
De verwachting was dat bewoners snel tevreden zouden zijn met de inschatting van de gemeente van hun huizenwaarde. Bij veel huizen is de WOZ-waarde namelijk licht gedaald, terwijl het afgelopen jaar de OZB tarieven flink stegen.

Veel woningen zijn ook dit jaar weer te hoog ingeschat. Vaak wordt door de gemeenten geen rekening gehouden met de staat van onderhoud of de ligging van de woning. Er zitten dus nog altijd fouten in de WOZ-waarde die de gemeente aan woningen toekent. 61 gemeenten zijn door toezichthouder de Waarderingskamer op de vingers getikt.

Zij moeten nog verbeteringen doorvoeren rond de WOZ-beschikkingen. Daarom loont het de WOZ-waarde altijd te controleren. Mocht het te hoog zijn dan maakt WOZMeldpunt gratis bezwaar!