Lokale lasten stijgen dit jaar flink

Door: Pieter van den Akker

22 January 2013 11:10 AM

Er komt een forse stijging van de onroerendezaakbelasting aan. Het CBS komt tot die conclusie nadat het de begrotingen van 408 gemeenten en 12 provincies heeft onderzocht.

Peter Hein van Mulligen van het CBS: “Gemeentes verwachten komend jaar ruim 5 procent meer aan OZB te ontvangen. Dat zijn deels tariefstijgingen, omdat ze daarmee de dalende WOZ-waardes willen tegengaan.”

De lokale overheden verwachten in 2012 in totaal 12,5 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is 2,6 procent meer dan 2012.

Volgens Peter Hein van Mulligen van het CBS is het hiermee nog niet gezegd dat we állemaal fors meer gaan betalen aan lokale belastingen. “Dat hangt ervan af. De OZB gaat met ruim 5 procent omhoog, maar als je een huis huurt heb je er niet veel last van.”

Tariefstijgingen
De onroerendezaakbelasting die maar blijft stijgen, dat is geen fijn nieuws voor huiseigenaren. Van Mulligen: “Gemeentes verwachten komend jaar ruim 5 procent meer aan OZB te ontvangen. Dat zijn deels tariefstijgingen, omdat ze daarmee de dalende WOZ-waardes willen tegengaan. Aan de andere kant zijn er ook meer gebouwen, waarover ze die OZB kunnen heffen. Er wordt nog steeds een beetje bijgebouwd. Ook zijn ze actief bezig om meer bedrijfspanden te achterhalen om OZB te innen waar ze dat nog niet doen.”

Er zijn nog meer belastingen die omhoog gaan, vervolgt Van Mulligen. “De toeristenbelasting stijgt met ruim 8 procent. Dat heeft voor de bewoners van de gemeentes natuurlijk niet veel impact. Maar ook de parkeerbelasting stijgt.”

Daling belastingen
Daartegenover staan ook dalingen van belastingen. “De belangrijkste is wel de inkomsten aan bouwvergunningen. Met de bouw in de crisis is het natuurlijk logisch dat er minder gebouwd wordt en dat gemeentes daar minder mee verdienen.”

Het gaat om begrotingen, om wat gemeentes het komend jaar verwachten, benadrukt hij. “Uiteindelijk is het natuurlijk nog maar afwachten wat ze daadwerkelijk gaan innen. Vooral bij de OZB is het mogelijk om beroep aan te tekenen. Als dat wordt toegekend, betaal je minder dan de gemeente oorspronkelijk verwachtte. Het is niet zeker, maar ze verwáchten
fors meer te innen.”

Bron: BNR 22 januari 2013