Gemeente mag zonnepanelen meetellen bij WOZ-waarde

REDACTIE DFT

LEEUWARDEN – De waarde van zonnepanelen op een huis mag meegerekend worden bij de bepaling van de WOZ-waarde van de woning.

Zonnepanelen stuwen gemeentelijke belastingen omhoog. Dat meldt belastingadvieskantoor Meijburg op basis van een uitspraak van het hof Arnhem-Leeuwarden. Een inwoner van de gemeente Emmen ging in beroep tegen de bepaling van de WOZ-waarde van zijn huis. De gemeente bepaalde die op €223.000, waarvan €3000 werd gerekend voor de zonnepanelen op het huis.

De klager vond de berekende WOZ-waarde sowieso al te hoog en vond ook nog eens dat de zonnepanelen niet mee hadden moeten tellen in de waarde. Die kunnen immers weer van het huis af gehaald worden. Maar zowel de rechtbank als het gerechtshof gaat daar niet in mee. De bewoner heeft namelijk aangegeven dat de zonnepanelen bestemd zijn om te blijven zo lang hij daar woont. En dus mogen ze meegerekend worden.

Dat betekent dat zonnepanelen invloed hebben op de hoogte van onder meer de gemeentelijke belastingen en het eigenwoningforfait. Die worden bepaald aan de hand van de hoogte van de WOZ-waarde.

 

De Telegraaf, 31 augustus 2018