Flinke verschillen gemeentelijke woonbelastingen

Blaricum het duurst, Aalten het goedkoopst. Controleer uw WOZ-waarde daar de OZB en de waterschapsbelasting hierop gebaseerd zijn.

HILVERSUM –
Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas van de lokale lasten 2015. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

De informatie van alle gemeentes wordt jaarlijks verzameld en gebundeld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag verschijnt de nieuwe Atlas, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al het een en ander.
Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.
De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO.

Bron:
De Telegraaf
23 maart 2015