WOZMeldpunt in het nieuws. Als je de WOZ-waarde te hoog vindt… (Radar+)
Stel: je huis krijgt een hogere WOZ-waarde toebedeeld dan dat van andere woningen in de straat. Je moet dus meer belasting betalen, de watersysteemheffing en het eigen woningforfait zijn hoger en je betaalt uiteindelijk ook meer inkomstenbelasting. Aanleiding voor jou journalist Richard Hassink om bezwaar te maken.
Als de WOZ-beschikking in februari 2017 in mijn berichtenbox van Mijn-Overheid verschijnt, is dat even slikken. De gemeente Veenendaal heeft de WOZ-waarde van ons huis met peildatum 1 januari 2016 flink verhoogd, 26 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat kost ons, alleen al voor de onroerendezaakbelasting (OZB), zo’n €100 per jaar meer. En dan reken ik de (hogere) watersysteemheffing en het hogere eigenwoningforfait waarbij de hoogte de WOZ-waarde als uitgangspunt wordt genomen, nog niet mee. Vooral door het eigenwoningforfait betalen we volgend jaar ook nog eens paar honderd euro meer aan inkomstenbelasting.
Dus dienen we een bezwaarschrift in
Wat nu? Het kan toch bijna niet kloppen, zo’n exorbitante verhoging? Ik herinner me dat gemeentes de WOZ-waarde relateren aan vergelijkbare woningen in de omgeving, zogenoemde referentieobjecten. En had ik laatst niet gelezen dat je als consument de WOZ-waardes van je buren gewoon online kunt bekijken? Na wat speurwerk ontdek ik dat andere woningen in onze straat allemaal veel lager zijn gewaardeerd. Dan zitten wij toch te hoog, concluderen we, en daarom besluiten een commercieel bureau in te schakelen dat voor ons een bezwaarschrift gaat indienen bij de gemeente Veenendaal.
Lees verder in artikel Radar+, Voorjaar 2018.
Richard Hassink