4 Miljoen huurders ontvangen voor het eerst WOZ-beschikking

PERSBERICHT WOZMELDPUNT

4 Miljoen huurders ontvangen voor het eerst WOZ-beschikking
Daling huurprijzen verwacht in grote steden en provincie Groningen

Hilversum, 02 februari 2016 – Deze weken ontvangen zo’n vier miljoen huurders op de woningmarkt voor het eerst een WOZ-beschikking. Dit jaar telt de WOZ-waarde van de huurwoning voor 25% mee bij de bepaling van de maximale huurprijs. Net als bij de WOZ-beschikking voor woningeigenaren kan nu ook tegen de WOZ-beschikking van huurwoningen bezwaar worden gemaakt. WOZMeldpunt uit Hilversum ontving de eerste verzoeken.

 WOZMeldpunt verwacht dat veel huurders bezwaar zullen maken. Bouk Slockers, eigenaar WOZMeldpunt: “Zeker vanuit de grote steden zoals Amsterdam (+7%) en Utrecht (+7%) waar de huren fors zijn gestegen, en de provincie Groningen waar mensen veel bevingsschade door de winning van aardgas ondervinden, verwachten we deze weken veel verzoeken. Dit zal uiteindelijk resulteren in een daling van de huurprijzen in deze regio’s.

 Transparante huurprijs
De WOZ-waarde is een belangrijk onderdeel van het woningwaarderingsstelsel (WWS) geworden. Dat is het puntensysteem waarmee de maximale huur voor een woning wordt vastgesteld. Met het mee laten tellen van de WOZ waarde is tegelijkertijd ook het puntensysteem zelf aangepast. Complexe elementen (als woonomgeving, hinderlijke situaties zoals geluidsoverlast en verkeer) en de woonvorm (eengezinswoning of flat) tellen niet meer mee bij de waardebepaling. Ook zijn schaarste punten vervallen. Met de vervanging van deze complexe elementen door de WOZ-waarde is de puntentelling transparanter geworden.

Huurverlaging
Volgens WOZMeldpunt loont het om bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-waarde. Slockers: “Bij de vaststelling van de WOZ-waarde zijn gemeentes uitgegaan van een standaard voorzieningenniveau. Bij huurwoningen ligt het voorzieningenniveau gemiddeld lager dan bij koopwoningen. Huurwoningen zijn vaker voorzien van een eenvoudige keuken en badkamer en er is vaker sprake van achterstallig onderhoud door de verhuurder.”

Ter illustratie geeft Slockers aan dat bij koopwoningen een WOZ verlaging van meer dan 10% geen uitzondering is. Bij meer dan 70% van de aanmeldingen werd de WOZ-waarde verlaagd na bezwaar.

Huurprijscheck
In Nederland is 70% van de huurwoningen een sociale huurwoning. 30 % Bevindt zich in de vrije sector. Met een lagere puntentelling kunnen huurders van sociale huurwoningen een lagere huurprijs afdwingen bij de huurcommissie. Als de huurcommissie constateert dat de huurprijs te hoog is, dient de verhuurder de huurprijs overeenkomstig het puntensysteem te verlagen. De vernieuwde puntentelling biedt ook goede mogelijkheden voor een huurverlaging voor nieuwe huurders in de vrije sector. WOZMeldpunt helpt huurders kosteloos bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Een lagere WOZ-waarde leidt tot een lagere maximale huurprijs.

Noot voor de redactie:

Voor informatie over het persbericht kunt u contact opnemen met Inge Gillissen: +31 6 24298889

Over WOZMeldpunt:
WOZMeldpunt is een onafhankelijk bureau met een vestiging in Hilversum. WOZMeldpunt komt op voor de belangen van particuliere huiseigenaren en huurders. Zij maken kosteloos deskundig bezwaar tegen te hoog vastgestelde WOZ-waarden. Bij WOZMeldpunt, één van de top 5 WOZ-rechtsbijstand bureaus, werken 6 mensen met financiële, juridische en bouwkundige achtergronden.

Publicatie:
De Telegraaf, 20 februari 2016
Dagblad van het Noorden, 15 februari 2016