Gemeenten in bevingsgebied moeten één lijn trekken in OZB

Gemeenten in bevingsgebied moeten één lijn trekken in hoe ze omgaan met mensen die de onroerendzaakbelasting (OZB) te hoog vinden. Daarvoor pleit de stichting Waardevermindering Aardbevingen Groningen, de WAG.

Nu hangt het er maar vanaf in welke gemeente je woont of de OZB van een huis met bevingsschade verlaagd wordt, zegt advocaat Pieter Huitema van de WAG.

Koppen bij elkaar
Maandag deed burgemeester Marijke van Beek op Radio Noord een soortgelijke oproep. Ze wil dat de wethouders van financiën in de negen gemeenten in het bevingsgebied de koppen bij elkaar steken. Samen zouden ze dan via de Dialoogtafel aan moeten kloppen bij het ministerie van Economische Zaken.

‘Gewoon betalen’
Hoe voorman John Lanting van Schokkend Groningen het aanpakt is in ieder geval niet de manier, zegt Huitema. Lanting weigert de OZB te betalen. Maandag liet de gemeente Eemsmond beslag leggen op zijn rekening. Huitema: ‘Wij adviseren om in bezwaar te gaan en als die afgewezen wordt, gewoon te betalen en in beroep te gaan.’

Vergoeding
De WAG claimt namens pandeigenaren in het bevingsgebied een schadevergoeding bij het Rijk omdat hun panden minder waard zijn geworden door de aardgaswinning en de aardbevingen. Die zaak zal in mei of juni voor de rechter komen, verwacht Huitema.